Fideuà amb calamarsets

Fideuà amb calamarsets, Fideuá with squid @irreductibles.cat ©Manel Baxerias #KM0 #slowfood

 

La fideuada (col·loquialment al País Valencià, fideuà) és un plat típic de la cuina de la Safor, originari de la ciutat de Gandia A hores d’ara és habitual a la Safor i la Marina Alta, tot i que també se’n pot trobar a gran part de la costa valenciana, la costa catalana meridional, i fins i tot a les Terres de l’Ebre, (Font Viquipèdia), avui us fem .

Fideuà amb calamarsets

Fideuà amb calamarsets, Fideuá with squid @irreductibles.cat ©Manel Baxerias #KM0 #slowfood
Ingredients per 5-6 persones:
1 kg de calamarsets
1 ceba gran
1 pebrot verd
3 grans d’all
3 tomàquet madurs
500 grams de fideus del nº 1
1,300 ml de fumet de peix (natural o del preparat)
Oli d’oliva
Sal

Per el allioli
Un ou a temperatura ambient
Oli de gira-sol
Un gra d’all sense el germinat
Unes de suc de llimona o bé unes gotes de vinagre
Un polsim de sal
Fideuà amb calamarsets, Fideuá with squid @irreductibles.cat ©Manel Baxerias #KM0 #slowfood

Preparació:
Renteu els calamarsets i talleu-los en rodelles, poseu-los a enrossir en una paella o a la mateixa cassola que coureu la resta del plat amb una mica d’oli. Quan comencin a agafar color els reserveu.
Poseu a enrossir el fideus al forn preescalfat a 150ºC, pinteu el fons d’una safata amb unes gotes d’oli d’oliva i poseu el fideus ben escampats deixant que agafin color, el temps dependrà del forn aprox. 4-5 minuts el punt es més visual que per temps, arribant al color daurat traieu-los del forn i reserveu.
Poseu un parell d’alls laminats a daurar a la mateixa paella dels calamars amb conte de no passar-vos de cocció, acte seguit afegiu-hi la ceba i el pebrot verd tallats en brunoise, deixeu que redueixi, arribat aquest punt incorporem el tomàquet ratllat, sense llavors i amb un polsim de sal, quan el tomàquet perdi l’aigua afegim altre cop els calamars deixant coure tot plegat uns tres o quatre minuts passats els que afegirem a la cassola els fideus, remenant mentre van agafant color del sofregit, si veiem que hi falta oli n’hi afegim una mica, quan els fideus estiguin ben integrats al sofregit afegim el fumet i deixem coure aproximadament uns 4 minuts depenent del tipus de fideu, i si volem que mirin al sostre, els posarem un parell de minuts al forn amb el gratinador posat. Un cop cuits els deixarem reposar tapats uns 5 minuts.
Aprofitarem mentre couen els fideus per preparar l’allioli, posem al got de la batedora l’all sense el germinat i tallat a trossos, l’ou, la sal, les gotes de llimona, o bé vinagre, i l’oli de gira-sol, batrem fins que estigui ben ferm.
Un cop cuits el fideus i reposats ja es poden servir acompanyats d’allioli.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *