Garlanda de Vilafranca del Penedès ( Recepta de Mona de Pasqua )
Aquest dissabte, com no? fem una mona, des d’Irreductibles cada any hem anat fent una mona diferent i aquest any li toca a la…..
Garlanda de Vilafranca del Penedès.
Ingredients per 2 garlandes:
500 grams farina de força
10 grams de sal
2 ous sencers
75 grams de sucre
50 grams mantega tova
20 grams llevat en pastilla o 1 sobre de llevat sec Maizena (que és el que hem fet servir nosaltres)
120 grams d’aigua
20 grams mistela o moscatell
40 grams anís (dolç)
Ratlladures de la pell d’una llimona petita
5 grams de canyella en pols
5 grams de saliàndria mòlta
20 grams de matafaluga en gra o mòlta
Un got d’anís per pintar la garlanda i una mica de sucre molt per ensucrar-la
Preparació
Per començar passarem per un molinet de cafè la saliàndria i la matafaluga per fer-les lo mes fines possible.
A continuació farem el que anomenem l’esponja de la massa, per tal d’aconseguir una massa amb més cos i força. En un bol petit , barregem 200 grams de la farina, amb el llevat i l’aigua . Ho farem fins que ens comenci a quedar una massa compacta, que no es trenca, però a la que encara li falta pastat per estar llesta. Així doncs, a mig pastar, ho deixem dins el bol tapat amb un film durant 30-60 minuts, fins que dobli la mida.
La nostra esponja ens ha agafat molt de volum, gairebé s’haurà doblat o fins i tot més. Aquest serà el moment de començar el pastat. En un bol gros, afegirem tots els ingredients sòlids de la fórmula; els 300 grams de farina restants, la sal, el sucre, les ratlladures de llimona, la canyella, la saliàndria, la matafaluga, i els hi donarem unes quantes voltes amb la mà per que quedin ben barrejades.
Afegirem llavors tota la resta d’elements. L’ou, l’anís, la mistela, la mantega (tova, mai freda) i l’esponja (la pasta reservada). Ara sí, començarem a barrejar enèrgicament tots els ingredients, per aconseguir una bona massa. Un cop comencem a lligar la massa i se’ns comenci a desenganxar de les parets del bol, la traurem i la treballarem sobre un taulell. Amb l’ajuda de les dues mans, l’anirem treballant fins que veiem que està ben pastada. Hem de tenir en compte que la considerem pastada quan adquireix un determinat cos i consistència, de aparença llisa i brillant.
Un cop pastat, tornem a posar-la dins el bol, la tapem amb un paper de film, i li donem una primera fermentació d’una hora en un lloc càlid de la cuina. En lloc d’aquesta fermentació ràpida, podem escollir deixar la massa tota la nit reposar dins la nevera, per que adquireixi més aromes i sabors, cosa que a més ens permetrà organitzar millor en horaris.
Passat aquest temps, dividirem la massa en dues porcions. Fem dues boles que aplanarem i amb els dits, farem un forat al mig, que anirem ampliant al màxim possible per donar-li així la forma circular de les garlandes.
Un cop fets els aros de pasta, els pintarem amb anís per que no ens agafin pell durant la fermentació i els deixarem fermentar en un espai càlid de la cuina, tapat amb un paper film, durant un parell d’hores, fins que gairebé doblin el seu volum.
Un cop hagin fermentat, procedirem a coure les garlandes durant 15-20 minuts aproximadament al forn, que haurem preescalfat a 200º, amb calor tant al sostre com a la sola. Abans però, el tornarem a pintar (amb molt de compte que no se’ns desinfli) amb més anís.
Al treure’l del forn, i sense deixar que se’ns refredi del tot, el pintarem una altra vegada amb anís , i l’ensucrarem abundantment per sobre.
Garlanda de Vilafranca del Penedès ( Recepta de Mona de Pasqua )
Bon profit
Recepta adaptada del Bloc Cultura del Pa
6 thoughts on “Garlanda de Vilafranca del Penedès ( Recepta de Mona de Pasqua )”
hola!!! m’encanta la recepta!! peò tinc un dubte existencial de fa ja uns anys: com es diu Saliàndria en castellà o anglès? la matafaluga és anís verde o anise seeds en anglès…pero hi la Saliàndria!!
Merci!!
El celiandre es la planta el Coriandre es la llavor, que es el que fem servir en aquest cas, es:
cilantro en castellà http://www.hogarmania.com/cocina/escuela-cocina/consejos-compra/201301/cilantro-como-conservarlo-usos-cocina-18275.html
en anglès es coriander http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=70
Hola!! Tinc un dubte, un cop es divideix la massa en dos, es pot congelar una d’aquestes porcions per fer-la servir un altre dia??
Hola Lidia,
I tant que ho pots fer, es més o pots fer de dues maneres, congelar la massa sense coure o congelar el tortell un cop cuit, si optes per la primera tingues en compte que al estar congelat trigarà mes a pujar perquè has de descongelar, manipular i fer la segona fermentació, que trigarà una mica més perquè la congelació fa perdre una mica de força al llevat. Si ho fas de la segona manera talla en porcions, embolica amb glad i quan en vulguis menjar tan sols treu del congelador desembolica i passa uns 30 segons per micro, queda com si fos acabat de fer
Salut
Manel
Hola, l’esponja sí que m’ha augmentat de volum però després ja no m’ha passat més. Ni després del pas d’estar tota la nit a la nevera i molt menys després de fer els anells i deixar-los reposar abans de coure. He fet servir llevat sec. És com si s’hagués mort. I m’han quedat quasi com dos rocs. Sucats amb llet encara són comestibles així que els aprofitaré per fer torrades de Santa Teresa.
Abans de la primera fermentació vaig treballar bé la massa amb les mans sobre el taulell. Després de la nevera, però, només vaig dividir la massa en 2 i donar forma d’anell, sense manipular massa. Alguna idea o consell?
Moltes gràcies.
Vas posar la massa a la nevera per pujar? si la poses a la nevera l’adorms i no puja, la massa quan es freda no puja, al dia següent si va recuperar temperatura hauria d’haver pujat, poder no li vas donar temps de recuperar temperatura.
L’altre motiu per que et passes això, vaja el que veig més possible es que el llevat estigues caducat